söndag 22 mars 2009

En heldagsvandring

Nu ar jag trott i fotterna kan jag saga...

Vi blev hamtade kl 7.15 imorse av en buss som korde oss upp till Tongariro National Park och dar till starten av var dagsvandring, Tongariro Alpine Crossing. Fran start till mal var det 19.4 km och det var beraknat att ta ca 8 h. Det ar sagt att detta ar en av varldens basta dagsvandringar.

Vi borjade var vandring i det solklara vadret med en ganska plan och lugn forsta timme. Darefter borjade den valdigt branta biten upp till Red Crater (1886 m) som fortfarande ar aktiv. Man fick verkligen upp flaset, den biten av vandringen var ingen barnlek. Nar vi nadde toppen var det jattekallt (vantarna ska med om det blir en nasta gang), molnen var under oss och utsikten var jattefin. Om man tittade at ett hall sa var det en aktiv vulkan dar, at ett annat hall sag man Emerald Lakes som liknade tre turkosfargade sma sjoar och at det tredje hallet glittrade Blue Lake. Riktiga kontraster pa ett och samma stalle. Sag aven en hel del miljoer dar Sagan om ringen har spelats in. (Fick jag berattat for mig, ar ju inget fan av filmerna direkt)

Nar vi val hade natt toppen sa at vi var lunch vid Blue Lake. Vi hade tankt ata vid Emerald Lakes men det luktade sa illa dar, tank ruttet agg, sa det fick vara.

Sedan borjade var ca 1 mil langa vandring nerat. Var en ganska bra stig, de hade byggt upp trappor/stigar dar man skulle ga. Langre ner bytte vi lanskap ytterligare en gang och hamnade i en skog med palmer, ormbunkar och sma vattenfall. Har borjade man dock bli lite trott i fotterna men vi kom fram till malet efter 7h 20 min. och da stod en buss dar som korde oss tillbaka till vart hostel.

Ar jatteglad att vi valde att ga denna vandring iaf. Var tveksam om den skulle vara for tuff men det var den inte. Var ett jattecoolt landskap och en bra dagsutflykt. (Fa se om jag tycker likadant imorgon nar man eventuellt sitter har med en enorm traningsvark)

I morgon aker vi vidare uppat iaf. Vi har inte riktigt bestamt var vart nasta stopp ska bli. Far se! Vi tankte forsoka overtala hostelagaren om en sovmorgon imorgon, annars ska man checka ut vid 10, sa vi far se hur det gar. Ar bara vi och en till svensk tjej som bor har just nu sa det borde inte vara nagra problem. =) Ikvall blir det nog till att lagga sig i soffan och se en film. Det ar det som ar bra med mindre hostel, man far sjalv valja film och ta upp hela soffan om man vill. =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar