fredag 6 mars 2009

En obeskrivlig kansla!

Nu ar vi pa Nya Zeeland =) Flyget ner hit var ganska jobbigt, 11.5 h och jag fick valdigt ont i benen. Skulle ha haft med mig stodstrumpor som alla andra gamla tanter!! ;)

Vi landade iaf i Auckland i tisdags och akte redan pa onsdag morgon vidare till Wellington eftersom vi ska borja med sodra on och sedan se den norra. Taget tog 13 h sa det var lite drygt, sovde kanske fem timmar pa tva dygn sa... Vi spenderade sedan en natt i Wellington innan vi akte over med morgonfarjan till Picton pa sodra on. Dar hyrde vi en bil, Nissan -99, som vi nu ska fa ha hela tiden vi ar pa Nya Zeeland. Blir en stor frihet men kandes valdigt konstigt att kora pa vanster sida av vagen, sitta med ratten pa hoger sida i bilen (krangligt att veta var man har bilen), blinkersen ar ocksa till hoger (jepp, haft igang vindrutetorkarna manga ganger nar det ska svangas), man gar ofta till vanster och tittar in i bilen och upptacker att dar finns ingen ratt. Ar dessutom valdigt smala/krokiga vagar sa man far ta det lugnt!!!

Vi korde sedan igar fran Picton till Kaikoura, stannade av och sag en sal liggandes pa en klippa langs vagen. Vi kunde ga valdigt nara och fotografera, salen bara tittade pa oss, gaspade och fortsatte sova. Vi tog sedan in pa ett hostel (nu ar det slut med dubbelrum med egen dusch/toa, nu ar det sovsalar som galler eftersom det ar betydligt dyrare har) Vi akte sedan och handlade mat och lagade spagetti och kottfarssas till middag. (Vi ska forsoka laga sa mycket mat som mojligt sjalva eftersom det inte gar ekonomiskt att ata ute varje maltid som det gjorde i Asien)

Och nu kommer jag till bland det haftigaste jag har varit med om nagonsin!!! =)

I morse nar vi vaknade sag det valdigt mulet ut men som tur var blev det aldrig regn under dagen. Vi akte in kl. 12.30 till Encounter Kaikoura dar vi skulle samlas infor delfinsimningen. Vissa hade valt att bara folja med och titta pa delfinerna medan vi andra som ville simma med dem fick lana varsin vatdrakt, snorkel och simfotter. De korde sedan ut oss till tva batar som vi blev uppdelade i. Vi hann inte aka lange innan vi till varan STORA gladje fick se tre stycken vilda spackhuggare =D Det var en sadan kansla som bara inte gar att forklara, var sa otroligt maktigt!! Se Radda Willy i verkligheten liksom!! Tappade nastan andan, var nara till tarar i ogonen, benen skakade litegrann, sa haftigt var det!! Ledarna for turen berattade att man under sommaren i snitt far se spackhuggare en gang pa tre veckor. Nu ar det dessutom sensommar sa forsta vilken tur vi hade!!!!!! =)

Vi akte sedan vidare ett bra tag och fick aldrig syn pa nagra delfiner. Ledarna berattade att det inte ar sakert att man far se nagra delfiner nar det ar spackhuggare i vattnet eftersom da simmar delfinerna genast ivag. Men bara en stund senare fick vi syn pa en hel flock delfiner, kring 100 stycken. Var bara att satta pa sig snorkeln och simfotterna och sedan pa given signal fran baten fick vi hoppa i och simma med de vilda delfinerna. Var sa coolt! Ocksa en kansla som inte gar att forklara. Delfiner som var ca 1 dm ifran en sjalv! Vi fick simma ca 10 minuter och sedan var det bara att hoppa upp pa baten sa den kunde kora efter delfinerna som snabbt tog sig fram i vattnet. Vi fick simma med dem fyra ganger sammanlagt! =) Var valdigt kallt i vattnet men det glomde man bort direkt eftersom alla andra kanslor tog vid.

Efter det fick vi fotografera delfinerna fran baten (en del hoppade och gjorde fina konster), var dock svart att fa dem pa bild eftersom de ar sa snabba och sa var det emorma vagor sa man fick kampa for att halla sig pa fotterna. Ja, manga blev tyvarr aksjuka pa vagen tillbaka...vi hade tagit varsitt aksjukepiller innan men efter 3-4 timmar ute pa baten sa kande tom jag av det lite. Men det gjorde da ingenting efter en sadan har lyckad dag!! =)

Imorgon kor vi iaf vidare mot Christchurch. Har tankt vara pa sydon ca tva veckor till och sedan blir det den norra on den sista veckan pa NZ.

3 kommentarer:

  1. Åh! Så fantastiskt häftigt!

    SvaraRadera
  2. Så himla underbart med delfinsimningen! Så tur ni hade som fick se späckhuggare också!
    Nu har vi bokat flyget till sydney:D Jag kommer fram den 1 april kl 08:15 (på morgonen) och sandra och claudia kommer fram dagen efter tidigt på morgonen (06:00). Känns spännande och fantastiskt kul:D När kommer ni vara i sydney?

    SvaraRadera
  3. Men sa roligt att det blir av =) Vi landar i Sydney den 1 april ocksa. Har ni nagra planer? Ska ni aka buss? Skulle ju vara jattekul att ses! =D

    SvaraRadera